Αρκούδα

Κατηγορία: Σαρκοφάγα

arkouda

Αρκούδα Ursus arctos 
   
Ενδιαίτημα εκτεταμένα δάση ορεινών περιοχών
Εξάπλωση Ευρώπη, Ασία, Παλαιστίνη, δυτικά της Β. Αμερικής, Καναδά
Καθεστώς προστασίας -
   
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 
Μήκος σώματος 1,7-2,8 μ., ουρά 1-2 εκ.
Βάρος 100-315 χγρ. αρσενικό, 60-200 χγρ. θηλυκό
Χρωματισμός σκούρο καφέ
Οδοντοστοιχία 3/3, 1/1, 4/4, 2/3 = 42
   
ΤΡΟΦΗ & ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ 
Τροφή παμφάγο, ποώδη φυτά, φρούτα, τρωκτικά, έντομα, ερπετά, πτώματα
Συνήθειες νυκτόβιο, μοναχικό, ελεύθερο πολυγαμικό
Περιοχή ενδημίας 25 – 46 τετρ. χλμ. (έως 4.000 τετρ. χλμ.)
   
ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ 
Εποχή αναπαραγωγής Ιανουάριο - Φεβρουάριο
Αριθμός νεογνών 1-3 ανά 3 έτη, τυφλά, γυμνά
Διάρκεια κυοφορίας 60 ημέρες, 4,5-7  μήνες καθυστερημένη εμφύτευση ωαρίου
Διάρκεια θηλασμού 18-30 μήνες
Ηλικία ωριμότητας 4-6 έτη
Διάρκεια ζωής 20-30 έτη